Kdyby nám někdo zavázal oči a dal ochutnat jeden druh subtropického ovoce, asi bychom se těžko trefili do správného názvu. Leda, že bychom ho již někdy ochutnali, jenomže to bychom asi nejspíše museli vycestovat do oblasti jihoamerických And, nebo snad do Peru či Ekvádoru? Ono je to v podstatě jedno, protože když u nás navštívíme specializovaný obchod tak si Lucumu můžeme zakoupit v prášku a poté se tak trochu otestovat, co nám vlastně svojí chutí připomíná. A není to jednoduché, protože chvíli se nám může zdát, že jíme vanilku, sladké brambory, oříšky nebo dokonce javorový sirup. Není divu, že zrovna tyto sladké chutě ji pasovaly na pozici přírodního sladidla. Je pravdou, že to spíše dělá její obsah sacharidů, avšak co je zvláštní, tak toto ovoce vůbec nemá vysoký glykemický index.
Zdravotní benefity
Vzhledem, k tomu, že ovoce se musí zpracovávat velmi rychle, tak se nemůže dlouho skladovat. Jakmile dozraje a to je většinou mimo strom, tak se suší na prášek a ten se v Bio kvalitě objevuje i na našich pultech. Předně se dá použít všude jako sladidlo, ale bylo by škoda nezmínit, jaké má Lucuma zdravotní benefity. Předně pomáhá tam, kde je oslabená imunita, nebo chybí vitalita či se cítíme velmi unavení. Bojuje proti vysoké hladině cholesterolu a celkově snižuje riziko civilizačních nemocí. Má skutečně velmi pozitivní vliv na nervovou soustavu, jsou jí dále připsány zásluhy v oblasti antioxidačních a protizánětlivých účincích. Jestli je někdo v neustálém stresu, tak by ji mohl vyzkoušet, protože v podstatě funguje skvěle i proti němu. Dále podporuje zdravé trávení, což má za následek velké množství vlákniny.
Kde ji jinak můžeme použít?
- Všude, kde sladíme klasickým bílým cukrem, jen je daleko zdravější.
- Prášek se dá použít i do nápojů a to klidně s ním lze osladit i čaj.
- Kdo ráno snídá cereálie, tak rozhodně neprohloupí, když si je Lucumou trochu přisladí.
- Vhodná do kaší, tvarohů, jogurtů atd.
- Nepečené dezerty získají úplně jinou chuť.